Ηλεκτρονικά Λεξικά


  • Λεξικό της κοινής νεοελληνικής.
    Είναι ένα σύγχρονο και πλήρες ερμηνευτικό, ορθογραφικό και ετυμολογικό λεξικό της νέας ελληνικής. Εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1998 από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

  • Αντίστροφο Λεξικό (Αναστασιάδη-Συμεωνίδη)
    Το Αντίστροφο λεξικό είναι πρόσφορο για αναζήτηση λέξεων βάσει της κατάληξής τους. Πληκτρολογώντας μία οποιαδήποτε κατάληξη θα εμφανιστεί η λίστα των λέξεων του λεξικού με την κατάληξη αυτή. Ισχύουν οι ίδιοι κανόνες πληκτρολόγησης λημμάτων με τη διαφορά ότι δεν απαιτείται η χρήση του * στην αρχή. Για παράδειγμα, πληκτρολογώντας "ισμός" θα εμφανιστούν οι ίδιες λέξεις με το εάν πληκτρολογήσετε "*ισμός". Μπορείτε ωστόσο να χρησιμοποιήσετε το * για πιο περίπλοκα πρότυπα καταλήξεων.

  • Βασικό Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής
    Το Βασικό Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής αποτελεί μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, η οποία αναπτύσσεται από το Τμήμα Λεξικογραφίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και τροφοδοτείται σταδιακά με νέα λήμματα-άρθρα. Το Βασικό Λεξικό συντάσσεται με άξονα το βασικό λεξιλόγιο της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και σκοπεύει να καλύψει τις διδακτικές ανάγκες των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο στη Μέση Εκπαίδευση.
 
  • Επιτομή Λεξικού Κριαρά
    Η Επιτομή
     καλύπτει τους τόμους Α´–ΙΔ´ του Λεξικού της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας (1100-1669), και φτάνει ως την παραθήκη, το τελευταίο λήμμα που δημοσίευσε ο Εμμανουήλ Κριαράς.

  • Λεξικό Liddell, Scott, Κωνσταντινίδου, Dictionary of Ancient Greek
    To «ΜΕΓΑ ΛΕΞΙΚΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ Liddell – Scott»
    συντάχθηκε από τους Henry George Liddell και Robert Scott. Η πρώτη έκδοση έγινε το 1843 και τυπώθηκε από τον οίκο Oxford University Press. Το Λεξικό μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Ξενοφώντα Π. Μόσχο, επιμελήθηκε από τον Μιχαήλ Κωνσταντινίδη και εκδόθηκε το 1904 από τον ίδιο. Έκτοτε, το Λεξικό, λόγω τού ότι είναι το πιο ολοκληρωμένο έργο για την κλασσική ελληνική γλώσσα έγινε σημείο αναφοράς σε όλους όσοι ασχολούνται με κλασσικές σπουδές είτε ως εκπαιδευτικοί είτε ως εκπαιδευόμενοι. Με την πάροδο του χρόνου μετατράπηκε σε πολιτιστική κληρονομιά, μέρος της ιστορίας της Ελλάδος. Σήμερα, το Λεξικό παραμένει ως κορυφαία αναφορά στη βιβλιογραφία όλων των εργασιών κλασικών σπουδών.

  • Ετυμολογικό Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής (μετάφραση: Αντ. Παπανικολάου) του J.B. Hoffman
    Το παρόν Λεξικό, έργο ενός διεθνούς φήμης γλωσσολόγου του περασμένου αιώνα, περιέχει όλες τις ρίζες και όλα τα θέματα των λέξεων που απαντώνται στα αρχαία ελληνικά κείμενα. Κατά τη μεταγλώτισσή του από τα γερμανικά ο καθηγητής Αντώνιος Παπανικολάου διόρθωσε τα παντός είδους σφάλματα τα οποία είχαν διαφύγει της προσοχής του συγγραφέως στο γερμανικό πρωτότυπο και επιπλέον πρόσθεσε πίνακα εκατοντάδων λέξων που δεν απαντώνται ξεχωριστά στην οικεία αλφαβητική σειρά, η ετυμολογία τους όμως ευρίσκεται εντός των ερμηνευομένων λημμάτων. Η λέξη π.χ. αγύρτης δεν ανευρίσκεται ως χωριστό λήμμα, αλλά εντός του ερμηνευόμενου λήμματος αγείρω. Σύνθετα και παράγωγα, των οποίων η ετυμολογική σχέση προς τα οικεία λήμματα είναι προφανής, παραλείπονται και το Λεξικό γίνεται έτσι ευσύνοπτο χωρίς η συντομία του να αποβαίνει σε βάρος της σαφήνειας και της μεθοδικότητάς του.
    Ο J. B. Hofmann (Ιωάννης Βαπτιστής Χόφμαν) υπήρξε καθηγητής της Λατινικής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, μέλος της Βαυαρικής Ακαδημίας και διευθυντής του "Θησαυρού της Λατινικής γλώσσης"· θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες αυθεντίες του 20ού αιώνα στη λατινική γλώσσα. Το "Ετυμολογικό Λεξικό της αρχαίας ελληνικής" (Etymologisches Worterbuch des Griechischen) εκδόθηκε στο Μόναχο το 1950.

  • Βασικό Λεξικό της Αρχαίας ΕλληνικήςTο Βασικό Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής αποτελεί μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, η οποία αναπτύσσεται από το Τμήμα Λεξικογραφίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και τροφοδοτείται σταδιακά με νέα λήμματα-άρθρα. Το Βασικό Λεξικόσυντάσσεται με άξονα το βασικό λεξιλόγιο της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και σκοπεύει να καλύψει τις διδακτικές ανάγκες των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο στη Μέση Εκπαίδευση.
    Αντικείμενο του Βασικoύ Λεξικού είναι κυρίως η αττική πεζογραφία (ιστοριογραφία, ρητορική και φιλοσοφία) και ορισμένα κείμενα της λυρικής και δραματικής ποίησης, όπως αυτά διδάσκονται στη Μέση Εκπαίδευση. Για να είναι, όμως, αποτελεσματικότερη και πιο σφαιρική η τεκμηρίωση των σημασιών, συγκροτήθηκε ένας Κανόνας συγγραφέων, που καλύπτει τα βασικά είδη του ποιητικού (έπος, λυρική ποίηση, δραματική ποίηση) και του πεζού λόγου (ρητορική, ιστοριογραφία, φιλοσοφία), αφορά την περίοδο από τον Όμηρο ως τον Αριστοτέλη, και περιλαμβάνει τους περισσότερο διδασκόμενους συγγραφείς στη Μέση και την Ανώτατη Εκπαίδευση. Ο Κανόνας συγγραφέων αποτελεί και το ευρύτερο σύνολο κειμένων αναφοράς βάσει των οποίων τεκμηριώνονται οι σημασίες στο λεξικό.
  • «Το Εγκόλπιο της Ορθής Γραφής» Δ. Ν. ΜαρωνίτηςΤο κείμενο του Δ. Ν. Μαρωνίτη, «Το Εγκόλπιο της Ορθής γραφής», δημοσιεύτηκε στον Ταχυδρόμο το 1998.
    Περιεχόμενα 
    Στίξη• Τονισμός – Έγκλιση τόνου• Συλλαβισμός• Πάθη φωνηέντων και συμφώνων• Αρχικά κεφαλαία και αρχικά μικρά• Βραχυγραφία-ακεραιότητα λέξεων• Ονόματα: ουσιαστικά, επίθετα, αντωνυμίες• Ρήματα: κλίση, αύξηση, αρχαιόμορφοι τύποι• Μόρια: σύνδεσμοι, προθέσεις, επιρρήματα• Μεταγραφή ξενικών κυρίων ονομάτων προσωπωνυμιών και τοπωνυμιών• Ημερομηνίες και ωροδείκτες• Αρχαίες ελληνικές και λατινικές εκφράσεις. 

    Πηγή- Άδειες: Το To ψηφιακό αρχείο αναδημοσιεύεται Blog  του 8ου Λυκείου Πάτρας για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ από το schooltime.gr 
     Κατεβάστε το αρχείο σε μορφή pdf

Τη Γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική

Επιλέξτε

Σε ποιον από τους παρακάτω λογοτέχνες θέλετε να κάνει αφιέρωμα το Δίκτυό μας;

.

Από το Blogger.